Vaatimustenmukaisuustodistus, CoC

Mikä on vaatimustenmukaisuustodistus ja vastaavuustodistus

Vaatimustenmukaisuustodistus (Konformitätserklärung) on paperi, josta käy ilmi, että ajoneuvo on täyttänyt käyttöönottoajankohtana EU:n vaatimukset ja direktiivit. Todistus tarvitaan tullin veropäätökseen ja rekisteröintikatsastukseen. Todistus tunnetaan myös nimellä CoC (Certificate of Conformity) tai ECE-todistus/paperi. Vastaava dokumentti on vastaavuustodistus (TÜV-todistus tai DEKRA-todistus). Kumpikin todistus on yhtä pätevä.

vaatimustenmukaisuustodistus

Vaatimustenmukai- suustodistus Fordille

Vaatimustenmukaisuus- ja vastaavuustodistuksen saa eurooppalaisiin autoihin, eli Euroopan markkinoille valmistettuihin, auton maahantuojalta tai halvempi vaihtoehto on hommata se TÜV NORD Finland Oy:ltä. Yleensä maahantuoja tilaa todistuksen itsekkin Tüv:ltä ja lisää päälle oman provision.

Voit kysyä Saksassa todistusta auton myyjältä (Konformitätserklärung tai Coc Bescheinigung tai EWG Übereinstimmung). Todistus on Saksassa halvempi, noin 50-70€. Suomenssa vaatimustenmukaisuustodistus hinta on noin 130-200€. Vastaavuustodistus on huomattavasti kalliimpi, 400-600€.

Jos auto on Euroopan ulkopuolinen malli, vastaavuustodistus on pakollinen. Vastaavuustodistus on yleinen USA:sta tuotavien autojen kohdalla.

Tarkemmat tiedot autojen vaatimuksista löytyvät Trafin sivuilta.

Tarvitseeko auto vaatimustenmukaisuustodistusksen?

Ei, jos rekisteriotteessa on täydellinen merkintä EU-tyyppihyväksynnästä tai auton tyyppikilvessä on täydellinen tyyppihyväksyntänumero.

PÄIVITYS 7.8.2013:
Lisäksi vaaditaan täydelliset variantti- ja versiotiedot, jos auto on otettu käyttöön 1.1.2001( <=2500kg ) tai 1.1.2002( >2500kg ) jälkeen. Tämä johtuu siitä, että noista tiedoista päätellään auton päästöt ja päästöistä taas verot.

Suosittelen tarkistamaan todistuksen tarpeellisuuden tullista tai katsastusasemalta.

Esimerkki ajoneuvon EY-tyyppihyväksyntänumeron rakenteesta: e17*2007/46*0020*02
1. hyväksyntämaa, esim. e17
2. viimeisin muutosdirektiivi, esim. 2007/46
3. hyväksyntänumero, esim. 0020
4. laajennusnumero, esim. 02

Ei, jos lähetät auton rekisteriotteen etukäteen katsastusasemalle faksilla tai sähköpostilla ja saat sieltä tiedon, että ei tarvitse. Lähetä rekisteriote useampaan paikkaan kerralla. Voit samalla vertailla hintoja ja valita halvimman konttorin.

3 thoughts on “Vaatimustenmukaisuustodistus, CoC

 1. Moi!

  Omistan Flexifuel Focuksen vm. 2002, joka on tuotu Ruotsista Suomeen. Coc-todistuksella on valmistajan bensiinipäästöarvo, mutta etanolilla auton päästöt olisivat kuulemma vain 54 g/km.

  Trafin (entisen AKEn) virallisissa käyttövoimavero-powerpointeissa (http://www.trafi.fi/filebank/a/1322478149/f42592c01fec1aad45391b8135810b39/1894-Ajoneuvoverotus_uudetkayttovoimat20091001.pdf) lukee seuraavasti:

  ”Kesäkuusta 2009 alkaen E85-polttoainetta on voitu käyttää tyyppihyväksynnässä vertailupolttoaineena. CoC-todistuksellaon E85-polttoaineella mitattu päästöarvo.”

  Eli tarvitseeko minun käyttää auto jossain tyyppihyväksynnässä, ja miten Coc-todistukseen voisi saada E85-aineella mitatun päästöarvon?

  Kiitos!

  yst. terv.

  Atte Antila

 2. Moro,
  auto tarvitsee uuden tyyppihyväksynnän, joka ei varmaan ole kovin edullinen toimenpide…Suosittelen varmistamaan asianTrafilta.

 3. Moi Ville, mainitsit että vastaavuustodistusta ei tarvita jos rekisteriotteessa on täydellinen merkintä EU-tyyppihyväksynnästä, joka minulla uskoakseni on. Yritän rekisteröidä Suomesta ostettua moposkootteria Espanjaan ja kun se on ymmärrettävästi hyvin harvinainen toimenpide täällä, niin asia on useimmilla virkamiehillä vähän hakusessa. Voitko kertoa mistä em. sääntö löytyy, jotta voisin siihen vedota?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*