Auton rekisteröinti Saksassa

Auton rekisteröinti Saksassa on melkoinen sekamelska verrattuna Suomeen, eikä mahdollinen kielimuuri auta asiaa yhtään. Tässä on kerrottu tärkeimmät asiat, mitä ostajan on hyvä tietää lähtiessään ostamaan autoa.

Rekisteröinnin vaiheet lyhyesti

1. Kaupan teko, tee kauppakirja (Kfz.-Kaufvertrag) ja pidä sitä mukana, saksankielinen kauppakirjapohja tästä.
2. Vakuutuksen haku kilpisepältä. Rekisterikilpien tekijät ovat yleensä varsin pieniä yrityksiä rekisteröintiviraston vieressä. Vakuutuksen voi myös ottaa mistä tahansa Saksalaisesta vakuutusyhtiöstä. Rekisterikilvet maksavat noin 50€.
3. Auton rekisteröinti Kfz-Zulassungstelle -rekisteröintitoimistolla. Löydät toimistot kaupungeittain täältä.
Tarvitset mukaan seuraavat paperit ja dokumentit:
– virallinen henkilöllisyystodistus (passi)
– vakuutus kilpisepältä tai vakuutusyhtiöstä
– katsastustodistus (TÜV-Protokoll tai Hauptuntersuchungsprotokoll)
– rekisteriote osat I ja II, ilmoitus- ja tekninen osa (Zulassungsbescheinigung, Teil I/II, ennen 1.10.2005 rekisteröidyissä autoissa Zulassungsschein ja Fahrzeugbrief)
4. Viimeistään tässä tai 6. vaiheessa on syytä tarkastaa auton runkonumero ja verrata sitä rekisteriotteeseen ja kauppakirjaan, jos siihen on merkitty VIN-numero.
5. Rekisteröinnin jälkeen palataan kilpisepälle, joka tekee autoon siirtokilvet.
6. Palataan Kfz-Zulassungstelle, josta saadaan rekisterikilpiin verotarrat. Virkailija voi vielä tarkastaa runkonumeron. Rekisteröinti maksaa arviolta 50€.
7. Kiinnitetään kilvet ja ajetaan auringonlaskuun.

Hyödyllistä auton ostamiseen liittyvää Saksa-Suomi sanastoa Trafilta: PDF-tiedosto

Green Card – Vihreä kortti

Green Card on todistus olemassa olevasta liikennevakuutuksesta. Todistus on hyvä olla mukana, jos poliisit sattuu pysäyttämään. Sen voi hankkia jo ennen matkaa Suomesta, jos auton VIN (runkonumero) ja rekisterinumero on tiedossa. Vihreän kortin saa kaikilta liikennevakuutuksia myöntäviltä vakuutusyhtiöiltä. Green Cardin voi lähettää etukäteen myyjälle, jolloin ostoprosessi nopeutuu ja paikan päällä säästyy rahaa. Saksassa kortin saa kilpisepältä vakuutuksen oton yhteydessä.

Kelta- ja punapäisten rekisterikilpien ero

Molemmat kilvet saa Saksassa kilpisepältä.

Keltapäiset rekisterikilvet ovat lyhytaikaiset siirtokilvet, jotka ovat voimassa 5 päivää.

Saksan keltapäinen rekisterikilpi Saksa

Keltapäinen siirtokilpi, joka on voimassa 15.05.2011

Punapäinen kilpi on vientikilveksi tarkoitettu ja on voimassa minimissään kaksi viikkoa.

Saksan punapäinen rekisterikilpi

Saksan punapäinen vientikilpi

Anna autoliikkeen rekisteröidä autosi

Helpoin tapa rekisteröidä auto Saksassa on jättää se autoliikkeen hoidettavaksi. Että autokauppa saa autoon rekisterikilvet, tarvitsee se siihen sinulta passin. Ole tarkkana ja tarkista kauppiaan luotettavuus ennen kuin jätät passisi vieraan käsiin.

Auton rekisteröinti kauppiaan kanssa

Liikkeen tai yksityisen kauppiaan kanssa voi sopia, että rekisteröinti tehdään yhdessä katsastuskonttorilla ja kilpisepällä. Autoliikkeistä yleensä löytyy siirtokilvet tätä varten. Yksityisellä myyjällä on normaalitapauksessa omat kilvet kiinni autossa. Yksityisen myyjän kilvet jäävät konttorille ja sinä saat vienti- tai siirtokilvet autoon.

Auton rekisteröinti itse

Voit hoitaa koko rekisteröinnin myös itse. Tällöin auto jää liikkeen tai yksityisen myyjän pihaan siksi aikaa kun kierrät toimistoja läpi kunnes saat autoon kilvet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*