Ajokortti ja perusvero, muutoksia vuodenvaihteessa

Vuodenvaihteessa tapahtuu useita autoilijaa koskettavaa muutosta. Tässä niistä lyhykäisyydessään

Tieliikenteen henkilöluvat siirtyvät Trafille

1.1.2016 alkaen Ajovarma Oy:n toimipisteet ottavat vastaan ajokortti- ja muut hakemukset, luovuttavat luvat ja antavat neuvontaa ajokorttiasioihin liittyvissä kysymyksissä.

Lyhytaikaiset ajokortit poistuvat

Vuoden alusta kaikki ajokortit myönnetään heti 15 vuodeksi. Kuorma- ja linja-autokortit viideksi vuodeksi. Ns. toinen vaihe säilyy edelleen pakollisena ja se tulee suorittaa kahden vuoden sisällä kortin saamisesta.

Hakijan tulee toimittaa lääkärinlausunto itse Ajovarman toimipisteeseen

Jatkossa asiakas saa lääkäriltä oman kappaleen lisäksi viranomaiskappaleen, joka tulee toimittaa hakemusten mukana sitä vaadittaessa.

Teoriakoe uudistuu

Valokuviin perustuvat kysymykset poistuvat ajokorttikokeesta ja tilalle tulee animaatiohin perustuvat kysymykset. Lisäksi kysymyskohtainen aikarajoitus poistuu, mutta kokeen kokonaisaika rajoitetaan 30 minuuttiin luokkaa kohden. Henkilöautoluokassa tulee olemaan 50 animaatio- ja 10 kirjallista kysymystä.

Ajoneuvon verotus nousee

Perusvero nousee kaikilla perusveron piirissä olevilla ajoneuvoilla. Vero määräytyy painon mukaan, jos ajoneuvorekisterissä ei ole valmistajan ilmoittamaa CO2-päästötietoa. Sähköautoilla verotus perustuu 0g/km arvioon.
Uudet verotaulukot:
Hiilidioksidipäästötiedon mukaan (CO2)
Kokonaismassan mukaan

Ammattipätevyyskoe uudistuu

Kuorma- ja linja-auton kuljettajan kirjallisen osan voi jatkossa suorittaa suullisesti. Kokeessa voi käyttää myös tulkkia, jonka hakija kustantaa itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*